“Hasan Budak Serbest Bırakılsın”

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu”nun 318’incisi Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Etkin Haber Ajansı’nın konuya ilişkin haberini aşağıdaki linkte paylaşıyoruz.

http://www.etha.com.tr/Haber/2018/04/28/guncel/hasta-tutsak-hasan-budak-serbest-birakilsin/

“Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır” ve “Hasan Budak serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı eylemde hasta tutukluların fotoğrafları taşındı. “OHAL işkencesine son”, “İnsan haklarıyla insandır”, “Susma suça ortak olma”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Hasan Budak Serbest Bırakılsın”, “Tedavi Hakkı Engellenemez” sloganları atıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran, İzmir Menemen R Tipi hapishanesinde 4 hasta tutsağın yaşanan hak ihlalleri dolayısıyla açlık grevine başladıklarını belirtti. Hasta tutsakların sağlık sorunlarına dikkat çeken Onaran, hak ihlallerin bir an önce bitmesini istedi.

Bu haftaki basın metnini kayıp yakınlarından İkbal Eren okudu. Bir ülkenin insan hakları konusundaki duruşunu en net ortaya seren yerlerden biri hapishanelerdir diyen Eren, “OHAL sonrasında tutsaklara yönelik hak ihlalleri ve saldırılar öylesine arttı ki tutsaklar şahsında insanlık katlediliyor” dedi.

Eren, Hasan Budak gibi yaşı 70’in üzerinde, yeni tutuklanan veya uzun yıllardır hapishanede olan pek çok hasta tutsak olduğunu belirterek, “Bu insanların hapishanelerde olması hukuksuzlukla beraber insanlık dışı bir uygulama” olduğun ifade etti.

74 yaşındaki Hasan Budak, propaganda yaptığı bahanesiyle 13 Mart 2018’de gözaltına alınarak 15 Mart’ta tutuklandığını belirten Eren, konuşmasına şöyle devam etti: “Hasan Budak’ın ciddi sağlık sorunları bulunmaktadır; kronik kalp rahatsızlığı, şeker, tansiyon ve KOAH hastasıdır ve bunlara ilişkin tam teşekküllü devlet hastanelerinden aldığı sağlık raporları da mevcuttur. Ayrıca çocuk yaşlarda geçirdiği kaza nedeniyle vücudunda ağır yanıklar oluşmuştur. Sol elini ve bacağını kullanamayan Budak’ın sol el başparmağı kesik ve diğer parmaklarını da kullanamıyor. Hatay/ İskenderun Devlet Hastanesi Engelli Sağlık Kurulunca, Eylül 2017’de hazırladığı raporda, Budak’ın tüm vücudunda yüzde 96 oranında fonksiyon kaybı olduğuna dair engelli raporu verilmiştir.”

Hasan Budak’ın tutuklu olması hukuka zerrece uygun olmamasının ötesinde bir insanlık ayıbıdır diyen Eren, “Hastalık hiçbir şekilde ve koşulda pazarlık konusu yapılamaz; bu yüzden Hasan Budak ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılsın” dedi.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑